nl

Natuurlijke bouwmaterialen & milieuprestatie

24-05-2018

CLT en andere houttoepassingen gunstig voor ecologische voetafdruk

Wie circulaire bouweconomie zegt, denkt vaak aan het hergebruik van bouwmaterialen in nieuwe toepassingen. Een bekend voorbeeld zijn granulaten als basis voor ruwe beton. Maar ook het gebruik van hout in o.a. de ruwbouwfase vermindert drastisch de ecologische voetafdruk van een gebouw. Zo vormen de mogelijkheden van CLT of Cross Laminated Timber al lang geen onbekende meer. Aangezien de milieuprestatie van een gebouw stilaan uitgroeit tot het aandachtspunt, winnen teeltbare materialen en hun toepassingen steeds meer aan belang.

Er is een hele resem teeltbare materialen die in de bouw een toegevoegde waarde hebben zoals riet, kokos, hennep, vlas enz. Die bewijzen vandaag vooral hun nut bij natuur-technische toepassingen zoals bij wegeninfrastructuur, ecoducten, de versteviging van bermen, taluds, waterkanten en allerhande water-robuuste ingrepen enz. Hout slaagt er op zijn beurt in een steeds prominentere rol te vervullen in bouwprojecten met een gunstige impact op de milieuprestatie. Immers, met inbegrip van een positief en dynamisch Europees bosbeheer doet het gebruik van hout in de bouw het beter dan een koolstofneutraal resultaat. Ergo, het gunstige effect op de ecologische voetafdruk gedurende de hele lifecycle van een gebouw.

Wereldwijd geraakt het gebruik van CLT of gelamelleerd hout stilaan ingeburgerd. Door verschillende planken op elkaar te bevestigen, is dit zeer geschikt voor massieve houten structuren die metaal en beton kunnen vervangen. Naast stevigheid blijken andere troeven de snelheid van bouwen met minder lawaai en stofhinder, energieprestatie, esthetiek enz. Om optimale akoestische resultaten te bekomen, kan een voorafgaandelijke studie nodig zijn.

In Angelsaksiche landen zoals het Verenigd Koninkrijk, VS, Canada en Australië, werd reeds hoogbouw tot 18 bouwlagen opgetrokken uit CLT. Het gaat in het bijzonder om een voorziening voor 400 Canadese studenten in Vancouver. Ook in Vlaanderen, meer bepaald in Borgerhout, trekken de bouwbedrijven THV D'Hulst Van Rymenant en Thys Bouwprojecten momenteel een kantoorgebouw op van 2000 m² als bio-ecologische passiefbouw. Negen balken van 32 meter en 4 ton per stuk, uit Oostenrijk, vormen de volledige overspanning van het gebouw inclusief houten liftkoker.

Mundo-a in Borgerhout is voorbeeld van bio-ecologische passiefbouw
Mundo-a in Borgerhout is voorbeeld van bio-ecologische passiefbouw

Onze regio zal zich de komende decennia kenmerken door een golf aan verdichtingsprojecten om o.a. een kwaliteitsvol woonaanbod toereikend te houden. Om bijv. extra bouwlagen te creëren op bestaande gebouwen, kan een houttoepassing zoals CLT - die beduidend lichter is dan klassieke ruwbouwconstructies - een toegevoegde waarde hebben.

>>> Benieuwd naar andere gerenommeerde projecten met natuur-technische toepassingen en blauwgroene dooradering ?