Creatief en nuttig gebruik van werfwater
In partnership richting duurzame oplossingen
Bij AB Inbev in Leuven wordt niet alleen met bier innovatief gewerkt, maar ook met water. De bouwbedrijven Democo en MBG pompen er het werfwater van de residentiële projecten Vivid en Lucid in Leuven door ondergrondse leidingen naar de nabije brouwerij, waar 's werelds grootste brouwgroep zijn Stella Artois produceert.
Er lopen leidingen vanaf de container voor de opslag van het water op de bouwplaats rechtstreeks naar de brouwerij. In de brouwerij wordt het water gezuiverd en opnieuw gebruikt als proceswater om daarna een tweede keer te worden gezuiverd en deels in de Dijle te storten.
"Normaal gezien zou dit water in de Dijle worden gepompt, nu gebruikt AB Inbev het in haar technische verwerkingsprocessen", zegt Thomas Bijnens, directeur strategie en marketing bij Democo. "Dat is een veel duurzamere oplossing."
Grondwater oppompen
"Op vrijwel elke bouwwerf moet men tijdelijk het grondwater oppompen om werken te kunnen starten, willen we de bouwput stabiel houden tijdens de werkzaamheden. Telkens we grondwater moeten wegpompen, gaan we op zoek naar een duurzame en creatieve oplossing voor het gebruik van het water. Op de meeste van onze bouwplaatsen bieden we de omwonenden water aan voor privégebruik. Voor Vivid en Lucid gingen we op zoek naar een partner die nog beter gebruik kan maken van het water. AB Inbev deelt onze visie op het efficiënt omgaan met natuurlijke rijkdommen. De samenwerking was dan ook een logische keuze", klinkt het bij Democo.

Eerst testen
"Het gebruik van bemalingswater is niet uniek, al is deze toepassing wel uitzonderlijk. Meestal bieden we buurtbewoners het opgepompte en opgevangen water aan. De geïnteresseerde buren komen zich dan met eigen recipiënten aan onze container bevoorraden", aldus Thomas Bijnens. "We testen altijd het water. Indien onzuiverheden of vervuiling bevat bieden we het niet aan."
Een ander goed voorbeeld is het woonproject Biebuyck, in Brussel. Daar werken Democo en Van Laere samen met Belfius en met de organisatie Opensource.Brussels, een initiatief van de vzw NoWayBack. Het is specifiek opgestart om zuiver leidingwater te besparen door opgepompt maar anders ongebruikt grondwater beschikbaar te maken voor allerlei toepassingen. Opensource.Brussels werkt ook samen met onder meer Besix (Martelarenplein in Leuven), Vanhout (Vanderlindenstraat in Schaarbeek) en Aertssen en De Meuter op de voormalige site van General Motors in Antwerpen.
In samenwerking met alle actoren in het bouwproces, is de sector al enige tijd in volle transitie. Daarbij onderlijnt de bouw de principes van de bemalingscascade die samen met de Vlaamse overheid werden in kaart gebracht: beperken, retourneren, infiltreren en hergebruiken. Voorts is het van belang om van bij het ontwerp van een bouwproject de nodige bronbemaling gedegen te onderzoeken en een doordachte aanpak op maat te voorzien,
zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).